Het badplaatsje Sissi ligt aan de noordkust van Kreta, 43 kilometer ten oosten van Heraklion stad, 8 km van Malia en 17 km van Chersonissos.
Sissi ligt in het departement Lassithi en bestaat eigenlijk uit twee delen, Sissi aan zee en Epano (Boven) Sissi. Epano Sissi is het traditionele dorp dat vijfhonderd meter van de badplaats Sissi ligt.
In Epano Sissi kom je twee taverna’s tegen. Leuk om daar te eten.
De afgelopen decennia heeft het hele gebied zich toeristisch enorm ontwikkeld. Het van oorsprong vissersdorpje ligt aan een klein haventje dat heel erg op een fjord lijkt. Het dorpje is heel gezellig en rondom de haven liggen vele leuke terrassen. Het dorp ligt aan een rotsachtige kust, zwemmen kun je daarom het beste in de haven zelf waar zich een klein strand bevindt of buiten het dorp in oostelijke richting. Daar liggen de stranden Boufos, Avlaki en iets verder het strand bij Kalimera Beach.
Wie van lekker eten houdt zal zich hier thuis voelen want er is veel keus aan goede restaurants en vistaverna’s. ’s Avonds door de smalle steegjes van het dorpje heen wandelen is heerlijk, er zijn immers vele souvenirwinkeltjes, juweliers maar ook minimarktjes, bakkers, cafés, snackbars en pubs. Wie van uitgaan houdt zal het hier zeker naar zijn zin hebben.
Vanaf het haventje worden bootexcursies georganiseerd naar allerlei badplaatsen in de omgeving. Je kunt zelf ook een auto huren en een bezoek brengen aan bijvoorbeeld de Lassithi hoogvlakte, het traditionele dorp Milatos, het beroemde Agios Nikolaos of het populaire Koutouloufari uitgaan kun je in Sissi zelf, maar wil je van het uiterste uitgaansleven genieten dan raden wij je Malia of Chersonissos aan.
Hoewel Sissi een toeristisch dorp is, heeft het voordeel dat het niet massaal is. Je hebt nog steeds het dorpsgevoel, iets wat je niet in Agios Nikolaos, Malia of Chersonissos hebt.
Milatos is een verzorgd traditioneel dorp op noord Kreta dat tussen Chersonissos en Agios Nikolaos ligt. Het ligt ongeveer op de zelfde plaats waar oorspronkelijk de gelijknamige stad uit de oudheid lag. Het dorp is in twee delen verdeeld; één deel ligt in het achterland, het andere deel aan de kust, dit dorp noemt men ook 'Paralia Milatou'. Paralia betekent namelijk strand. De afstand tussen de twee dorpen is ongeveer twee kilometer. Het dorp Milatos is rustig, de oude huizen zijn gerestaureerd in de oude stijl, ze zien er erg mooi uit. Het loont de moeite om in de steegjes van het dorp een wandelingetje te maken. Het dorp aan de kust is meer toeristisch. Hier zijn allerlei taverna's, cafe's en winkels. Vanaf Milatos is het mogelijk om leuke uitstapjes te maken, want verschillende populaire badplaatsen liggen dichtbij. Op enkele kilometers afstand ligt de mooie Vrachasi kloof, ideaal om te bewandelen. Hoewel Milatos een klein dorp is, heeft het en zeer rijke geschiedenis. Volgens oude geschiedenisboeken, is in de oudheid de stad Milete in Turkije door inwoners van Milatos gesticht. In 1823 speelde zich in een grot nabij Milatos een groot drama af, waar 3600 Grieken door Turken de dood vonden. Deze grot kan men bezoeken. Ieder jaar, zondag voor Pasen, wordt er een mis gehouden ter nagedachtenis aan deze slachtoffers, in de kleine kerk naast de grot.
De Lassithi hoogvlakte: De Lassithi (Lassithi) hoogvlakte op Kreta ligt tussen de Dhikti- en Selenaberg ingeklemd en de weg er naar toe is door de fantastische vergezichten zeer spectaculair. De vlakte, die ongeveer 5 bij 5 kilometer oppervlakte heeft, ligt op 850 meter hoogte en is o.a. bereikbaar via Chersonissos (30 km), Stalis (24 km) of Agios Nikolaos. Er zijn veel traditionele dorpjes te vinden aan de randen of op de vlakte die de moeite waard zijn om bezocht te worden. Het grootste dorp is Tzermiado. Kenmerk van de Lassithi-vlakte zijn de honderden windmolens die er vroeger waren. Deze windmolens werden door de inwoners gebruikt om water uit de grond te pompen, tegenwoordig staan ze er puur als decor.
De grot van Zeus: In het noorden van de vlakte bevindt zich het dorp Psichro. Vanaf de parkeerplaats zijn er twee wandelpaden die je naar de grot van Zeus kunnen leiden. De wandelpaden zijn redelijk stijl dus mocht je de wandeling willen doen dan moet je goed ter been zijn, Deze wandeltocht duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De legende zegt dat Zeus hier was geboren. Bij de grot is een kiosk waar je tickets kunt kopen (€ 4 voor volwassenen, kinderen betalen niet). De grot is erg diep, je kunt helemaal naar beneden lopen via twee trappen (200 treden). De grot is tegenwoordig mooi verlicht en in de grot zijn schitterende stalagtieten en stalagmieten te zien.
Malia is een drukke badplaats aan de noordkust van Kreta. Het ligt op slechts 8 km van Sissi en op ongeveer 34 kilometer ten oosten van Heraklion. Malia is vergelijkbaar met Chersonissos. Het is iets kleiner in omvang, maar het nachtleven is even bruisend. Het zandstrand van Malia is erg mooi, maar ook erg druk in het hoogseizoen. Voor jongeren die van uitgaan en strandvakantie houden: "this is the place to be!" In de kleine straatjes en langs de boulevard zijn zeer veel restaurants en winkeltjes. Er zijn vele luxe hotels en appartementen, auto- en motorverhuurbedrijven, watersportmogelijkheden, banken en toeristenkantoren waar leuke excursies te boeken zijn. Malia heeft één van de langste zandstranden van Kreta, het begint ten westen van Malia, bij Stalis en strekt zich uit tot vier kilometer naar het oosten. Dit strand is goed georganiseerd en er zijn strandbedjes en parasols te huur. Als het strand bij Malia te druk is, kan je ook uitwijken naar een van de kleinere strandjes bij de baaien in de buurt van Malia. Tegenover het strand ligt een klein eilandje, dat gemakkelijk zwemmend te bereiken is. Op dit eilandje staat een kerkje. Populaire hotels en appartementen in Malia zijn Hotel Aegean Sky, Hotel Alexander Beach, Ikaros Village, Appartementen Parthenis Beach, Hotel Calimera Sirens Beach, Sunweb Village, Villa Malia, Appartementen Theo Star en Familiehotel Villa Sonia.
Wil je een dagje iets anders dan het strand, dan kan je een bezoekje aan de archeologische opgravingen van Malia brengen, waar de ruïne van een Minoïsch Paleis te bezichtigen is. Het paleis werd ongeveer 1900 jaar voor Chr. gebouwd. Het werd rond 1700 voor Chr. verwoest door een aardbeving, maar direct hierna weer opgebouwd. De ruïnes die tegenwoordig te bezoeken zijn, zijn de overblijfselen van dit laatste paleis. Het paleis van Malia is niet gereconstrueerd, zoals dat bij Knossos wel het geval is, alles wat je ziet is dus authentiek. In het archeologisch museum van Heraklion kun je vondsten uit het paleis van Malia bezichtigen.
Koutouloufari - Heraklion Kreta
Koutouloufari is een klein, gezellig dorpje met ongeveer 500 vaste inwoners, dat op ongeveer twee kilometer afstand van Chersonissos ligt. Het ligt ten noorden van Chersonissos op de hellingen van de berg Charakas en vlakbij de nationale autoweg Heraklion-Agios Nikolaos. Veel toeristen en Grieken die niet van de drukte in Chersonissos houden komen graag naar Koutouloufari. Hier zijn namelijk leuke winkeltjes, restaurantjes, vriendelijke mensen en ook barretjes, waardoor je toch een beetje het nachtleven kunt proeven. Niet ver hier vandaan liggen de dorpen Piskopiano en Oud-Chersonisos, die net als Koutouloufari erg leuk en gezellig zijn. Weg van de drukte, ervaar je hier een heerlijk vakantie gevoel, met de leuke pleintjes en Griekse straatjes. Ook het mooie uitzicht op de zee is hier het vermelden waard.
De bouwstijl van de huizen is in de oorspronkelijke authentieke Kretenzische stijl en de smalle straatjes en steegjes zijn leuk om doorheen te slenteren. In Koutouloufari komen veel Nederlanders en Belgen op vakantie, want hier vinden ze rust en ze kunnen het traditionele Kreta ontdekken. Daarnaast ligt Chersonissos op een steenworp afstand en het voordeel hiervan is dat je, wanneer je toch zin in drukte hebt, je er binnen een paar minuten bent. Vanaf Koutouloufari is er een mooi uitzicht naar Chersonissos, de rondomliggende met olijfbomen begroeide omgeving en de Kretenziche zee. Alle mensen die we gesproken hebben over hun vakantie in Koutouloufari waren enthousiast, niet voor niets gaan mensen jaar in jaar uit terug naar dit gezellige en gastvrije vakantiedorpje.
Agios Nikolaos ligt in het noordoosten van Kreta, ten oosten van de hoofdstad Heraklion en ten westen van de stad Sitia. Het is de hoofdstad van het departement Lassithi. Agios Nikolaos doet vooral zo prachtig aan door het binnenmeertje Voulismeni, dat door hoge rotswanden wordt omringd. Het meertje werd tussen 1867 en 1871 via een kanaaltje verbonden met de haven. Er wordt door veel Grieken beweerd dat Voulismeni bodemloos zou zijn (in ieder geval erg diep), er mag ook niet in het meertje gezwommen worden. Wel kan je gezellig zitten op een van de vele terrasjes rondom het meertje.
Agios Nikolaos is een drukke toeristenplaats, met in de zomer enorm veel restaurants, hotels, bars en winkels. In de winter zijn bijna alle winkels, hotels en eetgelegenheden gesloten. De naam Agios Nikolaos betekent Sint Nikolaas, of Heilige Nikolaas. Dit is de beschermheilige van zeelieden. Bij de uitspraak van Nikolaos ligt de klemtoon op de o (de tweede lettergreep van Nikolaos). Veel Nederlanders hebben moeite om het op de juiste manier uit te spreken.
Agios Nikolaos is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er rijden regelmatig bussen langs de noordkust van Kreta. Er is in Agios Nikolaos een volkenkundig museum en een archeologisch museum met vondsten uit de Minoïsche tijd. Vanuit Agios Nikolaos is het leuk om een tripje met de boot te maken naar het nabij gelegen schiereiland Spinalonga. De weg naar het zuiden ligt op het smalste stuk Kreta, dus je kunt in in vijfentwintig minuten van de noordkust naar de zuidkust rijden. Je komt dan uit in de plaats Ierapetra.
Oud-Chersonissos is een klein en gezellig dorpje op Kreta, dat twee kilometer ten noorden van het "nieuwe" Chersonissos ligt. Het ligt op de helling van de berg Charakas en 1,5 kilometer ten oosten van het dorp Piskopiano. Ook het gezellige dorp Koutouloufari ligt er dichtbij. Oud-Chersonissos dat men ook Ano (=boven) Chersonissos noemt, is een leuk dorp waar zich op het centrale dorsplein allerlei restaurants en taverna's bevinden. Hier is het in de zomer erg gezellig en gemoedelijk. De inwoners van het dorp zijn erg vriendelijk en gastvrij. Veel toeristen en Grieken die niet van de drukte houden komen graag naar Oud-Chersonissos, want vanaf hier is het gemakkelijk om de drukte in Chersonissos op te zoeken wanneer er behoefte aan is. In Oud-Chersonissos zijn er een aantal leuke accommodaties om te verblijven en deze worden door diverse touroperators aangeboden.
Men noemt dit dorp Oud Chersonissos, maar in principe klopt dit niet helemaal. Het "echte" oud-Chersonissos bevindt zich eigenlijk op de plaats waar het moderne Chersonissos zich vandaag de dag bevindt, want hier lag in de Minoische tijd (3500 jaar geleden) Chersonissos.
Heraklion (Iraklion) is de hoofdstad van Kreta en ligt centraal aan de noordkust van het eiland. Het is één van de grootste steden van Griekenland en het vliegveld heeft de grootste charter capaciteit van het land. Het is een levendige stad. Door de centrale ligging, goede verbindingen met het vasteland en Europa en de aanwezigheid van veel hotels, is Heraklion meestal het beginpunt van een Kreta-reis. De stad biedt veel afwisseling; drukke winkelstraten, veel terrassen op pleintjes, de kleurrijke dagmarkt en natuurlijk eethuisjes met Kretenzische specialiteiten. Hoewel op het eerste gezicht de lawaaiige en stoffige atmosfeer van de stad voor een tegenvaller kan zorgen is Heraklion wel een stad met karakter. Maak een wandeling langs de haven, de oude Venetiaanse vestingwallen, de gezellige markt, de winkelstraten, de Morosini-fontein, de mooie kerken zoals de Agios Minas en Agios Titos, het grote vrijheidsplein en het indrukwekkende archeologisch museum en je zult het met me eens zijn : Heraklion is een prachtige stad, die leeft! Het feit dat de stad voor een deel wordt beheerst door het toerisme doet daar niets aan af. Vanuit Heraklion vertrekken lijnbussen naar bijna alle bestemmingen op het eiland, dus de stad is een goed vertrekpunt voor tochten. Uiteraard moet je Knossos niet overslaan als je in Heraklion bent.